C&D Snickeri inreder Svenskt Tenn

Av Elin Lans | Publicerat 2 februari, 2012

Svenskt_Tenn_cdsnickeri

Svenskt Tenns anrika inredningsbutik på Strandvägen i Stockholm grundades 1924 av Estrid Ericson, som tio år senare knöt Josef Frank till företaget. Josef Franks mänskliga modernism och Estrid Ericsons konstnärlighet utgör fort­farande idag fundamentet för Svenskt Tenns inredningsfilosofi. Tillsammans skapade duon en högst personlig stil med inslag av både wiensk elegans och svensk funkis. Tvärt emot tidens ideal var den färgglad och mönstrad, inkluderade både högt och lågt och gjorde oförskräckta lån från allehanda kulturer och tider. Själva kallade de den för ”Accidentism” eller ”De lyckliga tillfälligheternas filosofi.”

Svenskt Tenn är speciellt på många sätt, inte minst genom företagsformen. Svenskt Tenn ägs av en stiftelse, med ett viktigt mål: att företaget ska leva för evigt. Syftet är att man ska kunna jobba med en kvalitet och en långsiktighet som är idag få företag förunnat – en tanke som lever i anda med och återspeglar Josef Franks egen idé: ”Möbler överlever maskiner, människor, kläder och hus…”.
Vinsten från verksamheten går till Kjell och Märta Beijers stiftelse som delar ut pengar till medicinsk och ekologisk forskning samt värnar om svensk inredningkonst.

Enbart Josef Frank efterlämnade 2.000 möbelritningar och drygt 160 textila mönster och idag besitter Svenskt Tenn ett sortiment som till 80 procent består av produkter i egen design. Utöver Franks konstskatt finns i butiken också möbler och föremål från några av vår tids skickligaste formgivare och konsthantverkare. Man bjuder även regelbundet in andra ­kreatörer för att bli tolkade och utmanade, i allt från skyltning och dekor till utställningar.

Efter en omfattande renovering av butiken under 2011 kan man nu åter inspireras av internationell inredningskonst på Strandvägen 5. Den klassiska lokalen har fått en varsam uppdatering av Londonbaserade, prisbelönta designbyrån HMKM.

C&D Snickeri har fått det krävande och hedrande uppdraget att leverera inredning till butiken i sin helhet – allt från kassa­diskar till exponeringshyllor. Arbetet har skett på uppdrag av Svenskt Tenn som lagt stor vikt vid att inredningen håller samma höga kvalitet som sortimentet, likaså att den är svensktillverkad.

Mycket av inredningen och utformningen av butiken har tydliga referenser till hur butiken sett ut historiskt. Bland annat har man återskapat ett tenntak som fanns i den ursprungliga butiken och öppnat en Tesalong vilket var en dröm som Estrid Ericson hade men aldrig hann genomföra.

Estrid Ericsons arbetsrum har fått en glasvägg så att besökarna i Tesalongen kan se hur hennes kontor såg ut när hon ledde företaget. Rummet har i princip stått orört sedan Estrid Ericson sålde företaget till Kjell och Märta Beijers stiftelse 1975.

Tesalong_svenskt_tenn_cdsnickeri
Dela inlägg