Allt du behöver veta om värmebehandlat trä

Av Elin Lans | Publicerat 30 augusti, 2011

Värmebehandlat trä har varit på stark frammarsch de senaste åren men ännu finns det viss okunskap om de många fördelar behandlingen kan ge.

Processen innebär att man hettar upp träet till mellan 165–215°C i en ugn med överhettad vattenånga. Vattenångan hindrar syretillförseln och processen tar två till tre dygn. I processen används inga kemikalier eller tillsatser. Genom att värmebehandla trä kan man vinna en rad fördelar: högre formstabilitet, en mörkare färg samt genomfärgning av träet, lägre vikt, högre motståndskraft mot röta, bättre isoleringsförmåga mm.

Behandlingen lämpar sig för en rad olika sammanhang – träinredningar inomhus, i synnerhet i våtutrymmen, alla typer  av utomhusmiljöer, från ledstänger och fasadbeklädnader till trädäck och utemöbler. Inte minst kan värmebehandlingen av trä skapa spännande palett av färger som kan påverkas genom olika grad av värme och behandlingstid.

I ett samarbete mellan Träcentrum Nässjö och Woodcraft Network, där C&D Snickeri utgör en part, har man nu kartlagt egenskaper och användningsområden.

Resultatet har sammanfattats i en publikation som finns att hämta genom att klicka här. Länk tyvärr ej tillgänglig längre.

Dela inlägg