Fjällräven erövrar världen

Av Elin Lans | Publicerat 12 december, 2013

Fjallraven_CDSnickeri

Redan 1950 utvecklade ÅKE NORDIN en ryggsäcksram som kom att bli fröet till företaget FJÄLLRÄVEN. Och allt sedan starten i Örnsköldsvik 1960 har Fjällräven fortsatt att ta fram nytänkande, funktionella produkter som uppskattats av generationer av friluftsmänniskor världen över.

I slutet av 1970-talet kom larmrapporter om allt fler barn med ryggproblem orsakade av de populära axelremsväskorna. Åkes plan var därför att tillverka en enkel men tålig ryggsäck som skulle rymma både ett par A4-pärmar och en termos. 1978 lanserades KÅNKEN i samarbete med Scoutförbundet. Idag säljs Fjällrävens produkter i ett tjugotal länder och expansionen fortsätter. Fjällräven har nyligen etablerat flagship stores i Amsterdam, Köpenhamn och New York. Fler väntar i den globala satsningen.

C&D Snickeri finns med på etableringsresan. Sedan våren 2011 pågår ett samarbete med Fjällräven och designern PÄR RICKBERG som tillsammans ett utvecklingsteam arbetar med att skapa Fjällrävens butikskoncept.

Par_Rickberg_CDSnickeri

Vi möter Pär när han besöker C&D Snickeri en gråkulen höstdag i Falköping.

– Inredningen ska ha ett formspråk som visar att märket är skandinaviskt och står för kvalitet, tradition, outdoor och hållbarhet. Därmed skapades en inredning med fokus på trä, hantverk och möbelsnickeri. Det är en tydlig inredning helt tillverkad i trä, i det här fallet FSC-certifierad ask, som har som uppgift att verka som ett ramverk för fjällrävens produkter.

Utvecklingen av Fjällrävens butikskoncept har inneburit utmaningar för både Pär och hans team, liksom för C&D Snickeri. Just att det mesta av inredningen är utformad i trä, ask i detta fallet, ställer extra krav på konstruktionen för att möta belastnings- och hållfasthetsskrav.

– I projektets början reste vi runt och letade efter en samarbetspartner i klustret av träföretag i Tibro med omnejd. Vi fastnade för C&D Snickeris professionella attityd. De har verkligen en kompromisslös inställning till att lösa uppdraget

Dela inlägg