Imeüble – formstark förvaring av ung norrman

Av Elin Lans | Publicerat 2 februari, 2012

Imeuble_cdsnickeri

Unge norrmannen Bjørn Jørund blikstad har trots sin korta tid som formgivare redan etablerat sig i designvärlden. Med det egna varumärket Imeüble – som även är namnet på hans unika hyllförvaring – kliver nu Bjørn in på inredningsmarknaden med stormsteg. Bakom sig har han produktionsbolaget by/ som även sett till att C&D Snickeri fått vara med på ett hörn. I detta fallet som stolt, exklusiv producent av Imeüble-förvaringen. I Sverige exponeras Imeüble genom by/s medverkan på ­Furniture Fair i början av februari.

Hej Bjørn! Du är hyfsat nyutexaminerad från Kunsthøgskolen i Oslo. När bestämde du dig för att bli formgivare?
– Min väg har varit lite krokig. Efter några år i Oslo, började jag på universitet. Molekylärbiologi. Det gick bra ungefär en halv termin, innan jag märkte att mitt möbelprojekt i källaren upptog mer tid än mina studier. Efter bra feedback från vänner på mina något märkliga möbler, sökte jag till National Arts and Crafts Industrial College, SKHS som det hette då. Mot min förmodan kom jag in. Att jag är designer börjar väl sjunka in så smått…

Beskriv dig själv som formgivare, vad är typiskt Bjørn?
– Jag är konceptuell. Ibland tror jag till och med att jag är för konceptuell men samtidigt tror jag det kan vara riskfyllt att fatta beslut om man inte har god grund. När jag formger söker jag i teman och tankar. Jag är en formsökare, vill jag nog påstå. När jag formgav den förvaring som resulterade i Imeüble-hyllan, var inte bara min tanke att ge form åt en hylla. Jag försökte fundera på och ­analysera varför vi sparar och förvarar saker och vad det innebär för människor att göra det. Hyllans form kom som ett resultat av det arbetet.

Dela inlägg