Spirande skyline i Jönköping

Av Elin Lans | Publicerat 16 oktober, 2012

spira_jonkoping_cdsnickeri

Den har stått där ett tag nu, Jönköpings nya stolthet, i form av ett nytt, sobert kulturhus. Redan för ett år sedan flyttade SMÅLANDS MUSIK OCH TEATER in i SPIRA – byggnaden som är tänkt att utgöra hela Jönköpings läns nya plats för scenkonst. Här producerar Smålands Musik & Teater konst i flera olika genrer och varje år ges över 800 konserter och föreställningar. Byggnaden som har fått ett fantastiskt läge vid Munksjön i centrala Jönköping, sätter ny fräschör på stadsdelen med sin dominerande orange-vita glasfasad.

Gert Wingårdh är en av de arkitekter som har gett Kulturhuset Spira dess uttryck och unika form:

– Jag vill att de hus som jag jobbar med både ska ha bra tekniska lösningar och sensuella, naturlyriska egenskaper. Och just så känns Spira för mig, säger Gert.

Lika funktionellt och vackert är det på insidan. I de nära 15.000 kvadratmeter som utgör Kulturhuset Spira ryms fyra scenrum – alla med vitt skilda uttryck i interiören. Här syns varma träpaneler och starka, klara kulörer om vartannat. Här finns också plats för en publik på totalt 1.700 personer.

C&D Snickeri har haft nöjet att få skapa inredningar och detaljer som handfat, serverings- och garderobsdiskar i komposit på uppdrag PEAB JÖNKÖPING.

spira_jonkoping_cdsnickeri
Dela inlägg